tag:blogger.com,1999:blog-24348165345019712172024-02-19T19:42:33.435+01:00EKOlookLekko, łatwo i przyjemnie o wegańskim gotowaniu i innych przyjemnościach
Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.comBlogger29125tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-19529874188668276032013-04-15T19:47:00.001+02:002013-04-15T19:47:40.129+02:00Pilaw migdałowo- cytrynowy
W końcu zjawiła się wyczekana wiosna, ptaszki ćwierkają, po woli zacznie robić się zielono, w warzywniaku pojawi się mnóstwo nowych rzeczy:) Na wiosenne, ostateczne przebudzenie polecam mocno orzeźwiające cytrynowo danie.
Składniki:
3 szalotki
1 pęczek szczypiorku
2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka migdałów
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
2 łyżki słodkiej musztardy
2 łyżeczki oliwy z Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-5658791477126446092013-04-11T22:03:00.000+02:002013-04-11T22:03:09.039+02:00Pieczona rozmaitość warzywnaPodczas przetrząsania czeluści zamrażarkowych znalazłam pięknie pokrojoną w równą kosteczkę dynię. Chwalę się bo przecież to nie ja ją zamroziłam tylko wiadomo..kto:) Tak powstał przepis na warzywną rozmaitość:)
Składniki:
2 szklanki brukselek
1 batat
1 marchewka
pół szklanki pokrojonej w kostkę dyni
2 garście surowego szpinaku
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 czerwona cebula
Sos:
1 Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-109429051920244022013-04-08T17:26:00.000+02:002013-04-08T17:26:22.586+02:00Ciasteczka z jagodami goji
Słońce wreszcie wyszło zza chmur! Mam nadzieję, że zima opuszcza nas definitywnie i zobaczymy się ponownie dopiero w okolicach 24 grudnia. Z tej okazji bardzo zdrowe ciasteczka, idealne na drugie śniadanie.
Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej razowej
1 banan
1/2 szklanki płatków górskich
szklanka bakalii (u mnie orzechy laskowe/ nerkowca/jagody goji)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-66728470159268084232013-04-07T23:08:00.001+02:002013-04-07T23:08:51.929+02:00Zupa z czerwonej fasoli
W gotowaniu wege, blender to podstawowe narządzie pracy w kuchni i jak podejrzewam nie jeden dokonał żywota w trakcie miksowania. Mój całkiem niedawno też dlatego blendowanie fasoli zajęło mi dużo więcej czasu i brudnych naczyń. Ale przynajmniej odpoczywamy od wszelkiego rodzaju zup- kremów. Nie ma jak szukać plusów w każdej sytuacji:) Za to zupa z fasoli mimo że do kremów nie należy Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-5185076631292814812013-04-05T20:20:00.000+02:002013-04-05T20:20:36.114+02:00Baba ghanoush
Pasta z pieczonego bakłażana -może nie wygląda, ale smakuje wyśmienicie.
Składniki:
2 bakłażany
3 łyżki pasty tahini
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
3-4 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz, cząber, rozmaryn, słodka papryka
natka kopru
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Na blasze układam przekrojone na pół, posolone i pokropione delikatnie oliwą z oliwek bakłażany. Piekę, aż skórka Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-10568715417290412852013-04-04T19:36:00.000+02:002013-04-04T19:36:43.575+02:00Panelle czyli placuszki z ciecierzycy
Racuchy na słono.
Składniki:
2 szklanki mąki z ciecierzycy
1 litr wody
sól
natka pietruszki
olej do smażenia
Mąkę z ciecierzycy rozpuszczam w osolonej zimnej wodzie. Zagotowuję, w tym czasie masa powinna zgęstnieć. Dodaję posiekaną natkę pietruszki. Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzam masę na grubość ok 1,5 cm. Po ostudzeniu, kroję masę na mniejsze Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-90556651078542508772013-04-03T20:01:00.000+02:002013-04-03T20:01:47.545+02:00Sałatka z pieczonym bakłażanem
Bakłażanowy zawrót głowy:)
Składniki
2 bakłażany
garść rukoli
ok. 10 łyżek oliwy z oliwek
ok 300 gram pomidorków daktylowych lub koktajlowych
1 szklanka orzechów włoskich
2 łyżki octu balsamicznego
3 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
wegański parmezan (migdały zblenderowane z płatkami drożdżowymi)
sól
Bakłażany myję odcinam końce i kroję w kostkę, solę i odstawiam na ok.20 minut by Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-46249672425795608902013-04-02T21:08:00.000+02:002013-04-02T21:11:31.325+02:00Boczniaki w sosie kokosowym
Dzisiejszy przepis to boczniaki w delikatnym sosie kokosowym.Składniki:
1 kg grzybów boczniaków
2 cm świeży imbir
2 łyżki curry
1 szklanka mleka kokosowego
przyprawy: kardamon, garam masala
makaron
Gotuję makaron. Grzyby czyszczę i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam curry z masalą i dodaję starty imbir. Prażę ok. 3 minut. Dorzucam boczniki, smażę ok. 12 minut, dodaję Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-73903930805394999962013-04-01T20:37:00.000+02:002013-04-01T20:37:39.002+02:00Pasta z czerwonej fasoli
Pasta z czerwonej fasoli idealna na kanapki. Pysznie smakuje z chlebkiem naan.
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Fasolę odsączam i razem z pozostałymi składnikami blenderuję i gotowe.
Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-45762829806985872832013-03-30T15:10:00.001+01:002013-04-01T21:06:45.083+02:00Pasztet pieczarkowy
To mój pierwszy warzywny pasztet, obawiałam się, że może się rozpadać. Ale jak widać obok dzielnie trzyma się kupy:)
Składniki:
ok. 1 kg pieczarek
1 spora marchewka
pół szklanki kaszy manny
szklanka płatków owsianych górskich
szklanka gorącej wody
3 łyżki oleju roślinnego
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, papryka pikantna, cząber, odrobina garam masala
posiekana natka Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-15641007964983140462013-03-29T18:13:00.002+01:002013-03-29T18:13:37.845+01:00Ciasto daktylowe
Trudno uwierzyć, że za chwilę święta i to nie bożonarodzeniowe. Moje
sanki są już gotowe na święconkę:) Chyba nie wypada ale
możemy też do niej dorzucić ciasto daktylowo - bananowe może to w jakiś sposób
wpłynie na wiosenny nastrój:)
Ps. Sernik z nerkowca już się chłodzi:)
Składniki na ciasto:
2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki migdałów
4 czubate łyżki kakao 40 Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-43255608595049058922013-03-28T13:34:00.001+01:002013-03-28T13:34:34.686+01:00Spaghetti z orzechowym pesto
Dzisiejszy obiad nawet według mojego prywatnego krytyka kulinarnego (żeby nie napisać królika doświadczalnego:) został z pierwszym kęsem zaciągnięty na podium listy best of the best:)
Składniki na spaghetti:
Opakowanie makaronu spaghetti
Pół szklanki pistacji
Szklanka orzechów włoskich
Szklanka orzechów nerkowca
Ok. szklanki liści bazylii
Kilka liści pietruszki
2 ząbki Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-56331473055042133412013-03-27T11:32:00.000+01:002013-03-27T11:32:45.342+01:00Mercimek corbasi czyli turecka zupa z soczewicy
Już mam dość zimy. Kiedy w końcu będę mogła pisać o truskawkach, rabarbarze, szparagach ... ehhh... malinach .... tylko narobiłam sobie smaku... wiosno czekamy:) Na kolejny zimny dzień proponuję turecką zupę z soczewicy. Jest ze sporą szczyptą chili (aż GB powiedział OMG) dzięki czemu świetnie rozgrzewa. Sok z cytryny sprawia, że jest bardzo orzeźwiająca.
Składniki:
Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-65963552274774631592013-03-26T14:28:00.000+01:002013-03-27T20:20:00.746+01:00Wegańskie praliny
Wiosna nadal omija nas szerokim łukiem, strajkując w najlepsze:) Nie wiem jak Wy ale ja miałam ochotę na jakieś słodkie szaleństwo. Jak wiadomo daktyle spełnią się w tej roli idealnie...
Składniki
3 szklanki daktyli
Szklanka wody
Kakao
Wiórki kokosowe
1 łyżeczka cynamonu
Orzechy włoskie
Daktyle kroję na mniejsze kawałeczki, zalewam wodą i gotuję ok.15 minut aż się rozpuszczą iAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-79342159971937624482013-03-25T14:04:00.001+01:002013-03-25T14:04:38.840+01:00Sałatka z kurkamiByłam ostatnio na zakupach w Biedronelli, i wiecie co... są mrożone kurki za jakieś 6 zł, napakowałam do koszyka 4 opakowania:) Teraz muszę wymyślić co z nich zrobić, żeby nie zimowały zbyt długo tej wiosny:)
Na pierwszy rzut pójdzie sałatka.
Składniki
dwie garście rukoli
opakowanie mrożonych kurek
1 słoik suszonych pomidorów w oleju
1 cebula dymka
pół szklanki słonecznika
pieprz
sól
Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-78084107699205912882013-03-24T09:01:00.000+01:002013-03-24T14:12:03.771+01:00Sałatka z burakiem i pomarańczą
Przepis na sałatkę pochodzi z bloga Gluten- Free Goddess Recipes. Połączenie jest dość oryginalne, ale walory smakowe.... mhy... pyszota:).
Jeśli to Was nie przekonało, to napiszę jeszcze, że komosa ryżowa uprawiana była przez Azteków i Inków już kilka tysięcy lat temu i nazywana jest matką zbóż ze względu na swoje wyjątkowe walory odżywcze i zdrowotne. Jest niezwykleAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-13533364374362352752013-03-23T16:10:00.002+01:002013-03-23T22:49:40.559+01:00Rzecz o spirulinie
Spirulina jest najbardziej niezwykłą rośliną jaka do tej pory została odkryta przez człowieka. Do dnia dzisiejszego nie znaleziono żadnej rośliny, ani też żadnego środka kosmetycznego, który zawierałby
tak bogatą kombinację naturalnych, łatwo przyswajalnych i bezpiecznych dla
człowieka substancji odżywczych. Spirulina to rodzaj zielonych alg, które są
bogatym źródłem Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-25394523254907258192013-03-21T18:42:00.000+01:002013-03-23T15:06:31.340+01:00Pikantne tortille
Bycie weganinem nie jest początkowo proste, musisz kombinować, szukać, głowić się i szperać w pogoni za obiadem i przepisami. Twoja kreatywność zostaje poddana prawdziwej próbie. Posiłki należy planować z wyprzedzeniem, rośliny strączkowe przed podaniem wymagają moczenia. Dla ułatwienia poniżej tabelka i przepis na wege kebab
1 opakowanie placków tortilla
1 szklanka czerwonej fasoli
1 Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-12225963388949648442013-03-20T18:20:00.000+01:002013-03-23T15:15:53.742+01:00Granola domowej roboty
Nieco zmieniony przepis na granolę pochodzi z pomysłów Nigelli Lawson.
Pół szklanki kakao
4 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka nasion słonecznika
1 szklanka pestek dyni
1 szklanka sezamu
1 szklanka musu jabłkowego
1 łyżka imbiru w proszku
2 łyżki miodu
1 szklanka brązowego cukru
2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju, ja użyłam z pestek winogron
Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-46047436675463380362013-03-19T22:05:00.000+01:002013-03-23T15:22:28.124+01:00Racuszki cukiniowe
Lekkie i delikatne racuszki, idealne na kolację
Składniki:
1 cukinia
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
garść pestek słonecznikowych, lekko podprażonych
sól
pieprz
woda (ok. 1/4 szklanki)
olej do smażenia
sos barbecue
Cukinię myję, ścieram na tarce o grubych oczkach. Pestki słonecznika prażę kilka minut na suchej patelni aż się zarumienią. Mieszam z Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-15427365851226220742013-03-19T20:50:00.000+01:002013-03-23T20:49:33.661+01:00Koktajl szpinakowy
Na drugie śniadanie orzeźwiający koktajl szpinakowy
Garść szpinaku
1 banan
1 kiwi
Pół szklanki wody
Sezam do posypania
Do blendera wrzucam umyty szpinak, zalewam wodą i blenderuję na najwyższych obrotach aż konsystencja zamieni się w sok, dodaję pokrojonego banana i kiwi i miksuję dalej aż owoce się rozpadną i gotowe. Dodaję jeszcze łyżeczkę spiruliny... ale o tym innym razem. Posypuję Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-84956638885896057422013-03-18T22:23:00.001+01:002013-03-19T12:06:54.558+01:00Carpaccio z buraków
Dziś szybki przepis na pyszne buraczki
Składniki:
5 buraków
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki octu balsamicznego
tymianek
rukola
Buraki myję, odcinam korzonki i zawijam w folie aluminiowa, piekę do miękkości ok. 40 minut. Teraz przyda się bardzo ostry nóż i para porządnych rękawiczek. Ostudzone buraczki obieram ze skórki i kroję w jak najcieńsze plasterki.
Wrzucam je do słoika, Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-29792590821732718702013-03-18T10:40:00.001+01:002013-03-18T22:51:46.967+01:00W pracy też musi być zdrowoA na drugie śniadanie bułka razowa z avokado i kawą inka:-)
Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-58477997036243326792013-03-17T20:31:00.000+01:002013-03-18T22:52:22.091+01:00Słodka szamka
Może nie wyglądam, ale należą do grona słodkożeców.:) Dziś na talerzu deserowym główną rolę gra, odkryty całkiem niedawno przeze mnie popping z amarantusa (amarantus ekspandowany).
Amarantus należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata, uznawany przez Inków i Azteków za roślinę świętą. Żeby nie zanudzać przytoczę tylko najistotniejsze walory tego zboża:- duża zawartość skwalenu Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2434816534501971217.post-31789106142462269102013-03-17T19:49:00.000+01:002013-03-19T22:03:09.344+01:00Pikantne gołąbki
Po dzisiejszym wiosennym spacerze nad jeszcze ośnieżonym Świdrem czas na małą rozgrzewkę.
Gołąbki z chrzanem, chili i tabasco w sosie pomidorowym.
2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
1 cebula
pół papryczki chili
5 cm chrzanu
1 kapusta
sos tabasco
ulubione przyprawy, czarnuszka
koncentrat pomidorowy
1 szklanka bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
Kaszę gotuję ok 20 minut Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/07843003714770859035noreply@blogger.com2