Translate

piątek, 5 kwietnia 2013

Baba ghanoush


Pasta z pieczonego bakłażana -może nie wygląda, ale smakuje wyśmienicie.

Składniki:
2 bakłażany
3 łyżki pasty tahini
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
3-4 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz, cząber, rozmaryn, słodka papryka
natka kopru


Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Na blasze układam przekrojone na pół, posolone  i pokropione delikatnie oliwą z oliwek bakłażany. Piekę, aż skórka sczarnieje, ok. 30 -40 minut. Ostudzone, obieram, odciskam nadmiar wody i przekładam do blender. Nie polecam robienia tego widelcem. Nie ma jak technika:) Dodaję pastę tahini, miód, koper, przyprawy i mieszam dokładnie. Gotowe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz