Translate

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Pilaw migdałowo- cytrynowy

W końcu zjawiła się wyczekana wiosna, ptaszki ćwierkają, po woli zacznie robić się zielono, w warzywniaku pojawi się mnóstwo nowych rzeczy:) Na wiosenne, ostateczne przebudzenie polecam mocno orzeźwiające cytrynowo danie.



Składniki:
3 szalotki
1 pęczek szczypiorku
2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka migdałów
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
2 łyżki słodkiej musztardy
2 łyżeczki oliwy z oliwek.

Kaszę jaglaną gotuję w proporcji 2:4 czyli dwie szklanki wody na cztery szklanki kaszy. Gotowa jest wtedy, gdy kasza wchłonie całą wodę. Na patelni rozgrzewam olej. Cebulę kroję w piórka i duszę  na patelni z niewielką ilością wody przez ok. 10 minut, dodaję szczypiorek i ostudzoną kaszę. Pokrojone w kostkę migdały prażę ok. 2 minut na suchej patelni, dodaję je do kaszy. Sok z cytryny mieszam ze słodką musztardą, oliwą z oliwek i polewam kaszę. Można też dodać natkę pietruszki do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz