Składniki:
3 szalotki
1 pęczek szczypiorku
2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka migdałów
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
2 łyżki słodkiej musztardy
2 łyżeczki oliwy z oliwek.
Kaszę jaglaną gotuję w proporcji 2:4 czyli dwie szklanki wody na cztery szklanki kaszy. Gotowa jest wtedy, gdy kasza wchłonie całą wodę. Na patelni rozgrzewam olej. Cebulę kroję w piórka i duszę na patelni z niewielką ilością wody przez ok. 10 minut, dodaję szczypiorek i ostudzoną kaszę. Pokrojone w kostkę migdały prażę ok. 2 minut na suchej patelni, dodaję je do kaszy. Sok z cytryny mieszam ze słodką musztardą, oliwą z oliwek i polewam kaszę. Można też dodać natkę pietruszki do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz