Translate

środa, 27 marca 2013

Mercimek corbasi czyli turecka zupa z soczewicy

Już mam dość zimy. Kiedy w końcu będę mogła pisać o truskawkach, rabarbarze, szparagach ... ehhh... malinach .... tylko narobiłam sobie smaku... wiosno czekamy:) Na kolejny zimny dzień proponuję turecką zupę z soczewicy.  Jest ze sporą szczyptą chili (aż GB powiedział OMG) dzięki czemu świetnie rozgrzewa. Sok z cytryny sprawia, że jest bardzo orzeźwiająca. 

Składniki:
Szklanka czerwonej soczewicy
Dwie średnie marchewki
Cebula
Ćwiartka selera
Przyprawy: pieprz, sól, cząber, pietruszka, kumin, chilli
Sok z dużej cytryny
Sok z połowy limonki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
woda

Wszystkie warzywa obieram i kroję w grubą kostkę.Nie za bardzo dokładnie bo i tak wylądują w blenderze. W garnku szklę cebulę, często mieszam bo może się łatwo przypalić. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję koncentrat pomidorowy i duszę ok. 5 minut. Dodaję pozostałe warzywa, podsmażam ok. 10 minut. Do warzyw dodaję soczewicę i zalewam wszystko gorącą wodą ponad poziom warzyw. Zmniejszam gaz i często mieszam. Ewentualnie jeśli soczewica zabierze nam za dużo wody możemy jej dolać. Jak warzywa będą miękkie a soczewica się ugotuje blenderuję wszystko na gładką masę. Przyprawiam i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz