Translate

czwartek, 21 marca 2013

Pikantne tortille


Bycie weganinem nie jest początkowo proste, musisz kombinować, szukać, głowić się i szperać w pogoni za obiadem i przepisami. Twoja kreatywność zostaje poddana prawdziwej próbie. Posiłki należy planować z wyprzedzeniem, rośliny strączkowe przed podaniem wymagają moczenia. Dla ułatwienia poniżej tabelka i przepis na wege kebab




1 opakowanie placków tortilla
1 szklanka czerwonej fasoli
1 szklanka fasoli adzuki
1 opakowanie kukurydzy
1 cebula
0,5 kg pieczarek
1 cukinia
koncentrat pomidorowy
pół szklanki soku pomidorowego lub wody
pół papryczki chili
1 łyżeczka garam masala
2 łyżeczki curry
oliwa z oliwek
sól
pieprz
natka pietruszki
wegański parmezan

Moczoną przez całą noc w wodzie fasolę, gotuję ok. 20 minut. Na rozgrzanej patelni mieszam oliwę z oliwek z curry, jak tylko zrobi się jednolita masa dodaję cebulę. Czekam aż się zeszkli, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, duszę je ok 15 minut, dopieprzam i solę do smaku:). Następnie dodaję pokrojoną w plastry cukinię, duszę wszystko kolejne 10 minut. Dorzucam ugotowaną fasolę oraz kukurydzę. W oddzielnym naczyniu mieszam koncentrat pomidorowy z sokiem/wodą, dodaję do tego drobno posiekaną papryczkę chili oraz pozostałe przyprawy. Tak powstałym sosem zalewam warzywa, duszę 3 minuty, często mieszając.  Podaję z tortillą podgrzaną na parze z "parmezanem" i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz