Translate

czwartek, 28 marca 2013

Spaghetti z orzechowym pesto


Dzisiejszy obiad nawet według mojego prywatnego krytyka kulinarnego (żeby nie napisać królika doświadczalnego:) został z pierwszym  kęsem zaciągnięty na podium listy best of the best:)

Składniki na spaghetti:
Opakowanie makaronu spaghetti
Pół szklanki pistacji
Szklanka orzechów włoskich
Szklanka orzechów nerkowca
Ok. szklanki liści bazylii
Kilka liści pietruszki
2 ząbki czosnku
Pół szklanki oliwy z oliwek
sól
pieprz
sok z cytryny do skropienia 


Orzechy nerkowca i włoskie moczę w wodzie przez ok. 2 godziny, odsączam i wrzucam do piekarnika na ok. 10 minut. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) W tym czasie obieram pistacje i wrzucam je do piekarnika na ok. 7 minut. Gdy ostygną wszystkie orzechy blenderuję, dodaję bazylię, pietruszkę, czosnek, sól, pieprz i mielę dalej. Ugotowany makaron mieszam z orzechami, dodaję oliwę z oliwek i posypuję płatkami drożdżowymi. Przepis jest banalnie prosty, można też użyć innych rodzajów orzechów np. migdały, pinii czy laskowych. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz