Translate

sobota, 30 marca 2013

Pasztet pieczarkowy


To mój pierwszy warzywny pasztet, obawiałam się, że może się rozpadać. Ale jak widać obok dzielnie trzyma się kupy:) 

Składniki:
ok. 1 kg pieczarek

1 spora marchewka
pół szklanki kaszy manny
szklanka płatków owsianych górskich
szklanka gorącej wody
3 łyżki oleju roślinnego
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, papryka pikantna, cząber, odrobina garam masala 
posiekana natka pietruszki
odrobina oleju do wysmarowania formy  
otręby lub bułka tarta do posypania formy


Pieczarki czyszczę, wrzucam do garnka z osoloną wodą i gotuję ok. 15 minut. W tym czasie obieram marchewkę, kroję w drobną kostkę i gotuję w niewielkiej ilości wody ok. 10 minut w oddzielnym garnku. Płatki mielę w blenderze i zalewam gorącą wodą. Warzywa po ugotowaniu blenderuję do uzyskania smakowitej papki, dodaję przyprawy, natkę pietruszki, płatki górskie, kaszę manną, olej i wyciśnięty czosnek. Wszystko razem dokładnie mieszam. Przekładam masę do wysmarowanej olejem i posypanej otrębami formy. Piekę ok. godziny w temperaturze 180 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz