Translate

niedziela, 7 kwietnia 2013

Zupa z czerwonej fasoli


W gotowaniu wege, blender to podstawowe narządzie pracy w kuchni i jak podejrzewam nie jeden dokonał żywota w trakcie miksowania. Mój całkiem niedawno też dlatego blendowanie fasoli zajęło mi dużo więcej czasu i brudnych naczyń. Ale przynajmniej odpoczywamy od wszelkiego rodzaju zup- kremów. Nie ma jak szukać plusów w każdej sytuacji:) Za to zupa z fasoli mimo że do kremów nie należy jest rewelacyjna, pomijając nieciekawy kolor. 


Składniki:
1 duża czerwona cebula- pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku
3 puszki czerwonej fasoli
1 szklanka soczewicy czerwonej
1 szklanka fasoli adzuki
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1 litra bulionu warzywnego
przyprawy: oregano, sól, pieprz, cząber, kminek
kilka kropli sosu Tabasco, może być też zielony sos
pół szklanki świeżego kopru

Fasolę adzuki namaczamy w wodzie na ok.8 godzin. Najlepiej zalać ją dzień wcześniej. Następnego dnia gotujemy ok. 20-30 minut aż będzie miękka. W oddzielnym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czerwoną cebulę z odrobiną wody i dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano około 2 łyżeczek i pozostałe przyprawy. Odsączamy fasolę z puszek na sito, płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania papki:) Cebulę z przyprawami zalewamy bulionem z warzyw i dodajemy opłukaną soczewicę wraz z powstałą papką z fasoli. Doprowadzamy do wrzenia, jeśli soczewica wsiąknie zbyt dużo wody, dolewamy tak, żeby nie było za gęsto. Jak się zagotuje zmniejszamy gaz, dodajemy ugotowaną wcześniej fasolą adzuki  posiekany koper, doprawiamy sosem tabasco, solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz