Translate

piątek, 29 marca 2013

Ciasto daktylowe

Trudno uwierzyć, że za chwilę święta i to nie bożonarodzeniowe. Moje sanki są już gotowe na święconkę:) Chyba nie wypada ale możemy też do niej dorzucić ciasto daktylowo - bananowe może to w jakiś sposób wpłynie na wiosenny nastrój:) 

Ps. Sernik z nerkowca już się chłodzi:)



Składniki na ciasto:

2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki migdałów
4 czubate łyżki kakao 
40 sztuk daktyli
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
łyżka miodu lub syropu z agawy 

Polewa:

3 banany
3 łyżki pasty tahini lub masła orzechowego dobrej jakości
2 łyżki kakao
szczypta soli
łyżka miodu lub syropu z agawy 

Przygotowanie ciasta

Do blendera wrzucam płatki owsiane, blenderuję aż z płatków zrobi się mąka. W tym czasie zalewam daktyle, tak żeby woda zakryła wszystkie i odstawiam je na jakieś 15 minut. Po upływie 15 minut  blenderuję je razem z wodą. Wszystkie suche składniki na ciasto mieszam, dodaję zmiksowane daktyle i miód/syrop i dokładnie wszystko mieszam. Powstałe ciasto wykładam do tortownicy średnicy ok. 25 cm. 

Przygotowanie polewy

Do blendera wrzucam pokrojone na mniejsze kawałki banany, kakao, pastę tahini lub masło orzechowe i miód/syrop. Dokładnie miksuję, po czym zalewam spód ciasta polewą równomiernie rozsmarowuję ją łyżką.  Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki na co najmniej 12 godzin. 

1 komentarz:

  1. Czekamy na wiecej takich pysznych przepisow! Super:)

    OdpowiedzUsuń