Ps. Sernik z nerkowca już się chłodzi:)
2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki migdałów
4 czubate łyżki kakao
40 sztuk daktyli
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
łyżka miodu lub syropu z agawy
Polewa:
3 banany
3 łyżki pasty tahini lub masła orzechowego dobrej jakości
2 łyżki kakao
szczypta soli
łyżka miodu lub syropu z agawy
Przygotowanie ciasta
Do blendera wrzucam płatki owsiane, blenderuję aż z płatków zrobi się mąka. W tym czasie zalewam daktyle, tak żeby woda zakryła wszystkie i odstawiam je na jakieś 15 minut. Po upływie 15 minut blenderuję je razem z wodą. Wszystkie suche składniki na ciasto mieszam, dodaję zmiksowane daktyle i miód/syrop i dokładnie wszystko mieszam. Powstałe ciasto wykładam do tortownicy średnicy ok. 25 cm.
Przygotowanie polewy
Do blendera wrzucam pokrojone na mniejsze kawałki banany, kakao, pastę tahini lub masło orzechowe i miód/syrop. Dokładnie miksuję, po czym zalewam spód ciasta polewą równomiernie rozsmarowuję ją łyżką. Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Czekamy na wiecej takich pysznych przepisow! Super:)
OdpowiedzUsuń