Translate

niedziela, 17 marca 2013

Pikantne gołąbki



Po dzisiejszym wiosennym spacerze nad jeszcze ośnieżonym Świdrem czas na małą rozgrzewkę.
Gołąbki z chrzanem, chili i tabasco w sosie pomidorowym.


2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
1 cebula
pół papryczki chili
5 cm chrzanu
1 kapusta
sos tabasco
ulubione przyprawy, czarnuszka
koncentrat pomidorowy
1 szklanka bulionu warzywnego
oliwa z oliwek



Kaszę gotuję ok 20 minut aż cała woda wyparuje. Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę, z papryczki usuwam gniazda nasienne i również kroję w drobny mak:) Chrzan ścieram na tarce na najmniejszych oczkach. Wszystko łączę, dodaję kilka kropel tabaco, przyprawy (u mnie oczywiście cząber), Nie martwcie się jeśli wyjdzie za ostry  podczas pieczenia straci na ostrości. Jeśli ktoś lubi czarnuszkę to też polecam i farsz gotowy.

Kapustę obieram z pierwszych trzech liści. Pozostałe liście moczę  we wrzącej wodzie, żeby zrobiły się bardziej plastyczne i łatwiejsze w zawijaniu. Po chwili wyjmuję i nakładam farsz.  Takie zawijasy lądują w naczyniu żaroodpornym. 
Koncentrat pomidorowy łączę z odrobiną oliwy z oliwek i szklanką bulionu warzywnego, polewam nim gołąbki. Wkładam je na ok. 40 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Do tego zielona soczewica i tarta marchew. Obiad gotowy.



2 komentarze:

  1. Pyszności:), aż się zrobiłam głodna. Z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy.Pozdrawiam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie! Świetny pomysł!- Anucha lat 27

    OdpowiedzUsuń